Kirándulások Angliában

"A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el." Szt. Ágoston

Gosport - Vigyázz! Robbanás!

2019. augusztus 11. 21:00 - Ágoston K

p1000969.JPG

Gosport Portsmouthtól egy köpésre van, a történelmi dokkokról pont rálátni - persze, csak ha szép az idő. A leggyorsabb útvonal légpárnás komppal teljesíthető, kb 10-15 perc. Autóval viszont félóra az út, mert meg kell kerülni az egész öbölt. (Cserébe ingyenes a parkolás!)

Hogy miért érdemes mégis átmenni ebbe a közel 90 ezres, jellegtelen, vasútállomás nélküli városba? Gosportban található a Királyi Haditengerészeti Tűzerő Múzeuma. Mondhatnám, hogy mágnesként vonzza a hímneműeket, de ez nem lenne igaz. Még a mágnesnél is erősebb.

III. György király 1750-es rendelete alapján vásároltak meg egy közel 40 hektáros területet meg egy hajókikötőt Jane Priddytől meg egy fareham-i plébánostól. 7 év múlva, némi átalakítások után el is zárták a nép elől, és több, mint 200 évig így is maradt. Ugyanis itt került kialakításra az egyik legfontosabb királyi lőszerlerakat. Fénykorában akár 450, 45 kg-os lőporos hordót is simán lehetett itt találni, és például az HMS Victory is itt töltötte újra a lőszerkészleteit.

Valójában a Priddy's Hard, a múzeum és az akörüli terület is, nagy része a Portsmouth Naval Base Property Trust tulajdonában van, akárcsak a Portsmouth történelmi dokkjai. A tűzerőmúzeum a National Museum of the Royal Navy múzeumcsoporthoz tartozik.  

Maga a múzeum, bár egyszerű vöröstéglás épületegyüttesnek néz ki, elég masszív: 8 láb vastag falakat építettek több, mint 3 millió téglából. A hely szelleméhez híven a XVII. századtól a XX. századig nemcsak a hely hadtörténeti vonatkozásait, hanem a haditengerészeti lőszerfajták fejlődésének és tárolásának történelmét is igyekeznek lefedni. Közel sem unalmasan. Kicsit zegzugos, de a bejárásban egyértelmű iránymutatás segít: a piros nyilakat kellett követni.

A múzeum elég erősen kezdődik: a bejárat felé vezető úton, még szabadtéren találkoztunk egy Sea Dart légvédelmi rakétakilövővel, meg egy négyhüvelykes Mark tengerészeti ágyúval. A múzeumba való belépéskor aztán rögtön egy nukleáris töltet fogadott: a híres Rőtszakáll (Red Beard). 

Majd a Locker roomba mentünk, ahol az egyes fakkokban a hely és az itt dolgozók történeteit ismerhettük meg. Innen az öltözőkhöz vezetett az út: kis csapatunk mindenféle tengerész vagy ahhoz kapcsolódó öltözetet felpróbált. Innen egy lőporos hordókat gyártó kádárműhelybe is betekintést lehetett nyerni.

Aztán a lőpor- és fegyvertörténeti részre mentünk tovább. Itt voltak talán a legkevésbé interaktív kiállítások, lövedékeket, fegyvereket is sokszor csak vitrinekben, számozva lehetett megtekinteni. De volt például egy muníció tárolós terem, ami érdekesen mutatta be a lőszertárolás eszközeit.

A nagy lőszerraktárban egy kb negyedórás videót futtattak szintén Priddy's Hard történetéről. Mivel óránként ismételték, nem kellett hozzá igazítani a programot - a nap folyamán bármikor megnézhető.

Ezután már a modernebb robbanószerek következtek: tengeri aknák, mélységi bombák, torpedók, nukleáris fegyverek és rakéták. Az ágyúk etetéséről szóló teremben aztán meglepetésünkre a fél falat kitakarva egy hatalmas, legóból épített repülőgéphordozó makettjét találtuk, nagyon tetszett a gyerekeknek. (Sajnos nem árultak a shopban hasonló, összeszerelhető verziót.)

A legtöbb időt talán A lőszer útja című teremben töltöttünk el, de az "aknamező" és a torpedós terem is nagyon érdekes volt, főleg mivel jó pár dolgot lehet szétszerelt/szétvágott állapotban is megtekinteni. Műszaki érdeklődésűeknek igazi kincsesbánya.

A kiállítótermeket igyekeztek interaktívvá tenni. Nemcsak információs táblák, hanem sokhelyütt érintőképernyős tájékoztatók, érdekességek és megtapogatható kiállítási tárgyak is voltak. A gyerekek a bejáratnál kapott egeres keresős játékot űzték fáradhatatlanul: mire a kávézóhoz értünk, mind a 12 egeret megtalálták. 

 p1010026.JPG 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekekkelangliaban.blog.hu/api/trackback/id/tr1214865838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása