Kirándulások Angliában

"A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el." Szt. Ágoston

Egy nap Cotswolds bájos falvaiban

2018. október 28. 18:00 - Ágoston K

 dsc_0404.JPG

Magyar útlevelünk fedlapjának belsején a Lánchíd meg a Budai Vár képe látható, az angol útlevélben egy poros kis falu - az angol vidék kvintesszenciája. Kis, kőből épült házsor egy zsákutcában; még kisebb ajtók, ablakok, hatalmas rózsabokrokkal befuttatva; kis patak csörgedez a keskeny utca mentén a lábunk előtt.

Isten hozott Biburyben, Cotswoldsban.

Cotswolds

Cotswolds tulajdonképpen egy táj és természetvédelmi területszerűség (Area of Outstanding Natural Beauty), Ebben a kategóriában Angliában a legnagyobb: több, mint 2,000 négyzetkilométer. Dél-Anglia és Dél-Wales határán fekszik és jellegzetesen bűbájos falvacskák tarkítják dimbes-dombos területét.  

Cheltenham

Kirándulásunk kiindulópontja, és egyben szállásunk helye is. Régensségkorabeli épületei egy letűnt fürdőváros nyomait őrzik, de nagyon is vibráló, élő város benyomását keltette. Szállásunk nagyvonalúan a Cheltenham Central nevet viselte, de kb félóra gyaloglásra volt az igazi központtól.

 Honlapján egyébként nem csak hasznos információk vannak, hanem egy lista is például azokról az őrült fesztiválokról, amiket a helyiek rendeznek.

Bibury

Az angol útlevélben is szereplő Arlington Row aprócska házsora eredetileg szövőmunkásoknak épült még az 1300-as évek végén. Cotswolds legtöbbet fényképezett utcácskája mindig gyönyörű. National Trust birtok, de ingyenesen látogatható, és minden házát lakják. Ebből aztán akadt is némi probléma korábban, mert az egyik idős lakó sárga kisautója folyamatosan belefotobombolt a turisták képeibe - nemrég meg is rongálták emiatt.

Biburyben viszonylag kevés volt az angol látogató, japánból viszont Dunát lehetett volna rekeszteni. Egyszer ugyanis az eggyel előző japán császár, Hirohito is meglátogatta Costwolds-ot, még herceg korában, és Biburyben szállt meg. Hazatérve ódákat zengett a vidék szépségéről, és azóta gyakorlatilag folyamatosan van egy-két busznyi japán a faluban. 

Arlington Row előtt egy angol nyelvű tábla finoman figyelmezteti is a közönséget: légy résen, ha japán-mentes képet szeretnél.

Bibury egyébként tényleg aprócska, nincs sok látnivaló, bár jópofa volt az Arlington Rowt és a régi malmot, az Arlington Millt, összekötő patakmenti kis ösvényen sétálni. A malom mellett egy pisztráng-gazdaság működik a falu központjában. A 15 fontos családi belépőt megfizetve egy kisebb tavacskákból álló vízrendszerre jutottunk. További 60 penny ellenében kaptunk egy kis pohárkában haleledelt, amelyet a pisztrángoknak adhattunk. A tavacskák között helyes sétányokat, pár padot és sok szép virágos bokrot találtunk, no meg sok-sok éhes pisztrángot.

Kicsit hátrébb, egy további tavacskánál látogatók horgásztak. Amit kifogtak, ott helyben ki is belezték nekik egy kis fabódéban a halgazdasági segítők, majd a rendelkezésre bocsátott kis grilleken meg is sütötték.  Ebbe nem vágtunk bele, viszont az utca felöli kis kávéházukban egy jót falatoztunk a sütijeikből. Minden isteni volt:-)

 

Bourton-on-the-Water

A helyiek, cseppet sem szerényen, Cotswolds Velencéjének hívják ezt a kisvárost. A vizet és így a csatornaszerűséget a Windrush folyócska szállítja, de hajózni egyáltalán nem lehet rajta. Valószínűleg komolyabb áradás kellene hozzá, hogy csónak is tudjon rajta közlekedni. Persze, akkor is csak a legközelebbi hídig juthatnánk, annyira alacsonyak, hogy azok alatt hajó/gondola biztosan nem jut át. Viszont klasszul megközelíthető lábon is, és a nyári hőségben sokan kutyástul, gyerekestül benne álldigáltak, játszottak. Vasárnap délután szinte az egész kisváros itt volt a víznél, aki nem benne, az közvetlenül mellette - piknikszékeken, plédeken vagy csak úgy a füvön.

 

Csodálatos napunk lévén a főtéren levő hatalmas kerthelyiséges étteremben ebédeltünk. De la Hayes Café Tea Room - ez annyira központi helyen van, hogy egy angol kisvároshoz illően gyakorlatilag nincs olyan iránya a helyi gyalogos, közúti vagy vízi közlekedésnek, amit ne lehetne innen figyelemmel követni. Ennek megfelelően szinte teljesen tele volt nézelődő, kávéjukat lassan fogyasztó emberekkel - alig lehetett asztalhoz jutni. 

Több komolyabb látványosság is van Bourton-ben: mi a falumodellt és az autómúzeumot néztük meg.

Az előbbivel kezdtünk, és bár a családi vállalkozásban működtetett falumodell területe kicsi, részletgazdagsága miatt vagy egy órát töltöttünk itt. Területén található egy nagyon klassz, hol vicces, hol zenés miniatűr múzeum is, plusz 1 font belépő ellenében látogatható.

Sokkal több időt töltöttünk el viszont az autómúzeumban. Ez is családi vállalkozásnak indult, egy Dél-Afrikában élő férfi kezdte, majd az egész gyűjteményét Angliába utaztatta, mikor hazaköltözött. Azóta már egy szervezet vette át a múzeum kezelését és fenntartását, de barátságosságából valószínűleg semmit sem veszített. Rengeteg veterán autó- és motorritkaság látható a múzeum területén, de például az autózás környezetre gyakorolt döbbenetes hatásáról is közérthető ábrákkal tájékoztatnak. Családi program, tényleg a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenki találhat magának valami nézni illetve csinálni valót, főleg mivel autós/közlekedési játékokból is sikerült egy múzeumrészt összeállítani.

 dsc_0465_1.JPG

 

 

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekekkelangliaban.blog.hu/api/trackback/id/tr4114221455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amator 2018.10.29. 22:30:20

" Régensségkorabeli épületei egy letűnt fürdőváros nyomait őrzik, de nagyon is vibráló, élő kisváros benyomását keltette " Cheltenham lakossága 100 000 felett van. Hol kezdődik nálad a nagyváros ? :)

Ágoston K 2018.10.29. 22:50:00

@Amator: 2 milliónál:-) Viccet félretéve: érzetre teljesen kisvárosias volt, emiatt nem is ellenőriztem le a lakosságszámot, pedig igazad van, 100e már erős közepes méret még angol mércével is.

Amator 2018.10.29. 23:39:05

Egyébként nekem is volt többször ilyen érzésem más angol város esetében, hogy a városközpont járva, kisvárosi hangulata van az embernek. Szerintem az angol városok eltérő település szerkezete a felelős ezért, azaz több centruma van egy nagyobb városnak, szinte önálló infrastruktúrával, ezért nincs az a zsúfoltság. Birmingham talán a legjobb példa erre, a városrészeknek önálló központja van kisvárosi jelleggel. Aki szereti a zsúfoltságot, az persze mehet a Bullringre.

Ágoston K 2018.10.30. 13:26:47

@Amator: A helyi városszerkezet, meg talán az, hogy lehetőleg minden emberléptékű maradt még egy nagyobb növekedés esetén is. London mondjuk kivétel, bár ha a Citytől kicsit messzebb megy az ember, rögtön sorházas lakónegyedek vannak a belvárosi zsufi helyett. BTW, Birminghammel úgy általában vagy a Bullringggel nem sikerült még megismerkednem, egyedül a Cadbury World volt meg a helyi látványosságok közül.

Amator 2018.10.30. 15:01:53

A Bullringet elrettentő példának írtam, de Birmingham azért megér egy napot.
A régi és még inkább új épületei miatt. A könyvtár épülete pl. zseniális, kívül és belül.
Olyan belsőépítészeti megoldásai vannak, hogy az ember szája tátva marad.

Gerardus A. Lodewijk 2018.10.30. 20:59:59

Emlékszik még valaki a Vidéki Anglia c. kedves kis rövidfilmsorozatra? A Duna tv-ben futott kb. 95 és 97 között, a címének megfelelően a vidéki angol táj apró szépségeit és régi épületeit mutatta be, egy-egy hagyományos vidéki mesterséggel együtt, mindig szívmelengető zenével és szöveggel. Az egyik része pont a Cotswolds villages-ről szólt.

Ágoston K 2018.10.30. 22:40:53

@Amator: Köszi, felveszem Birminghamet is a bakancslistára.

Ágoston K 2018.10.30. 22:45:31

@Gerardus A. Lodewijk: Ne haragudj, semmi sem rémlik erről a sorozatról. Abban az időben inkább a belga sörök érdekeltek, nem az angol falvak:-) Majd rákeresek, mert érdekelne. Köszi a felhívást.
süti beállítások módosítása