Kirándulások Angliában

"A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el." Szt. Ágoston

Várak, kastélyok Angliában: Egy Gyűrű mind felett

2018. május 14. 21:10 - Ágoston K

Basingstoke-tól nem messze (a lutoni reptértől kicsit több, mint 1 óra vezetésre) van egy Tudor-kori kastély, The Vyne, ahol őriznek egy gyönyörű, feliratokkal díszített gyűrűt. 

p1140182.JPG



Ezt az aranygyűrűt K.u. 400 körül készíttette Silvianus, majd Senicianus ellopta tőle. Silvianus erre megátkozta a tolvajt. Valószínűleg sosem tudtunk volna erről a piti kis tolvajlásról, ha az 1700-as évek végén meg nem találják a gyűrűt, 1923-ban pedig egy régészeti kutatás során, a gyűrűtől kb. 80 mérföldre, az átkot hordozó kis ólomlapocskát is.

Tolkient, az angol-szász nyelv és történelem szakértőjét, a régész kereste meg az átokhordozó lapocska megtalálását követően. Tolkien pedig pár nappal később, micsoda véletlen, elkezdte írni A gyűrűk urát.

A gyűrű gyakorlatilag a megtalálása óta a Vyne-ban található, de megtekinteni csak 2013. áprilisától lehet. A kastélyban levő kerek szobában a Tolkien Society létrehozott egy egyedi mini-kiállítást a gyűrű körül. Az átkos lapocskát, és pár további Tolkien-kuriózumot is láthattunk itt. (A jelenlegi tetőfelújítási munkálatok alatt a gyűrű kiállítását ideiglenesen visszavonták, de remélhetőleg hamar újra látogatható lesz.)

Ez a történet, meg a feliratos, hatalmas gyűrű teljesen felvillanyozta nagyfiúnkat, meg persze minket is, de a Tolkien/Gyűrűk ura vonal a házon belül és kívül, a Tolkien Society-nek köszönhetően tovább folytatódott. Voltak hobbit ruhák a beöltözéshez, egy eldugott Középfölde játszótér, amit csak a kastélypark térképén levő kulcsok megfejtésével találnak meg a szerencsések, és még sok minden más. 

Nagyon élvezetes kirándulás lett volna már önmagában ettől is, de ennek a kastélynak még van pár jó oldala, számunkra két okból is "első" volt.

A kastélyhoz hatalmas erdő tartozik, melyben kijelölt túraútvonalak is találhatók. A házba bemenés előtt mi is végigjártunk egy rövidebbet. Találkoztunk fekete hosszú szőrű tehenekkel a réten - nagyon édesek és barátságosak voltak. 

A ház VIII. Henrik Lordkancellárjának készült eredetileg, de a király is tartózkodott itt dokumentáltan legalább kétszer: hol ezzel a feleséggel, hol azzal. A tölgyfából készült galéria gyakorlatilag változatlanul maradt fenn, és több szoba is megőrizte Tudor-kori kinézetét - a számos tulaj-csere ellenére.

p1140192.JPG

 

A ház előtt van egy tó, amitől olyan magasztosnak tűnik az egész, de családok piknikeztek, gyerekek fociztak a füvön... nagyon barátságos volt a hangulat. 

Ha van valami, ami Angliában - a királyi várakon és a nagyhírű egyetemeken kívül - ismeretlen, az a 'Fűre lépni tilos!'. A gyep, a kert, az erdő nagyon is azért van, hogy használják. Itt találkoztunk először az '50 dolog, amit csinálnod kell, mielőtt 11 és 3/4 éves leszel' programmal, aminek az a célja, hogy a gyerekeket újra közel vigye a természethez. Minden gyereknek joga van megtanulni fára mászni, kacsázni, vadkempingezni, sársütit sütni, vagy csak egyszerűen mezítláb járni vagy almát enni egyenesen a fáról. Madarakat lestünk és lehulló faleveleket kapdostunk el - nem is egyszerű feladat!

A kastélynak van egy nagyon szép bekerített kertje is. Itt a falra feszített gyümölcsössel ismerkedtünk meg. Vidéki gyerekként, a megmászható gyümölcsfák világából érkezve engem teljesen elbűvölt. Olyannyira, hogy gyakorlatilag csak erről készült kép.

p1140185.JPG


Csak 1-2 órát terveztünk, de végül egy teljes napot maradtunk. Ebbe a Középfölde játszótér és a mellette lévő büfé is besegített.


Tömeg: Nincs

Mellékhelyiségek: van ingyenes, rendezett WC a házban

Enni- és innivaló: van egy klassz kis büfé a kastély oldalában, a játszótér mellett, de hozható saját enni- innivaló, van piknikezési lehetőség. 

Shop: van, picike, de egész jó. Főleg a Tudor-kor és az Egy Gyűrű vonal a meghatározó.

Parkolás: Fizetős parkoló van közvetlenül a kastélynál. National Trust bérlettel ingyenes.

 

Összességében: 7/10 pont

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekekkelangliaban.blog.hu/api/trackback/id/tr2513938218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása