Kirándulások Angliában

"A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el." Szt. Ágoston

A Top Gear világa: Beaulieu

2018. június 29. 23:52 - Ágoston K

20150730_111446.jpg

Hampshire-ben, a New Forest Nemzeti Parkban levő, franciás nevű és fura kiejtésű kastély és kastélykert ad otthont a UK egyik legnagyobb autó és motor múzeumának. Lutontól ugyan kicsit messze van, kb. 2 óra autóval, de tömegközlekedéssel is max. 4-4.5 óra

Jó, jó, de miért érdemes ide elbumlizni?

Beaulieu sokkal több egy egyszerű autómúzeumnál. Bár annak is nagyon jó.

Területén a néznivalók mellett rengeteg játék és egyéb látványosság található. Ha mindez nem lenne elég egy nagyon kellemes családi nap ígéretéhez, az.autómúzeum mellett a Top Gear autós műsor világába is betekinthetünk a kastélykertben. És mint a bejáratnál megtudtuk, mássalhangzó-takarékos nevét bjúli-nak  kell ejteni.

A kastélykert hatalmas, és stlusosan először egy körúttal kezdtünk a magasvasúton, hogy felmérjük a terepet. A földön aztán a National Motor Museum névre hallgató autósmúzeumban néztünk körül és több, mint 250 járművet láttunk. Olyan ritkaságok mellett, mint a  Ferrari Dino, vagy a Morgan-Aero, Vauxhall Prince Henry, ... , egy nagyon klassz Rolls-Royce gyűjtemény, és több Forma-1 autó is látható. A magasvasút egyébként a múzeum épületén is áthalad, klassz volt más szögből látni a járműveket.

De nem csak csilivili, makulátlan, történelmi, bolondos vagy ikonikus járműveket mutatnak be, hanem az autózás hajnalával kapcsolatban még egy csomó tárgyat, dokumentumokat begyűjtöttek és minitárlatokat vagy teljesen élethű, korabeli helyiségeket rendeztek be velük. Kedvencünk talán a régi Shell iroda és az autószerelő műhely volt. A gyerekek a sokfelé elhelyezett kisebb-nagyobb szimulátorokat élvezték legjobban.

 

 A Top Gear ma már csak emlék az angol televíziózás történetében, de Beaulieu-ban még nagyon is valóságos, élethű és megtapasztalható élmény. És állati jó. Egykori rajongóknak kötelező.

Először is ott vannak a különböző kihívásokra készített autósszörnyek. Aztán a szimulátor, meg a teszt pálya. No és, persze, az Enormodrome, ahol a Top Gear studiójába lehet belépni.

Első látogatásunkkor nem is jutott idő a többi látnivalóra, pedig Beaulieu tartogatott még pár meglepetést.

Egy belépő áráért ugyanis a National Motor Museumon és a World of Top Gear-en kívül a kastély, a kastélykert, a kastélykertben levő apátság és a Titkos Hadsereg Múzeuma is megtekinthető, illetve a már említett magasvasúton kívül pedig veterán busszal is utazhatunk korlátlanul, hop-on hop-off rendszerben a helyszínek között. Ha időszakos kiállítások vannak, akkor azok is általában ugyanezzel a jeggyel tekinthetők meg.

A kastély a Montagu család otthona, lassan több, mint 480 éve. Helyes, Viktoria-korabeli ruhákba öltözött tárlatvezetőnk volt, az ő segítségével fedeztük fel a kastély termeit és a fantasztikus festményeket, no meg - a konyhát. A nappaliban épp mini opera koncert volt, minden látogató nagy örömére.

Az apátság épülete sajnos ma már nem teljesen áll, bár vannak olyan részei, amiket sikerült megmenteni az enyészettől. Második ottjárttunkkor éppen ragadozó madárbemutató volt.

Viszont a kastélykert távolabbi sarkában berendezett, kívülről kis házikónak tűnő Titkos Hadsereg Múzeum megint csak nagyon érdekesnek bizonyult. A II. világháborúban itt, ebben az épületben működött egy kihelyezett részlege a James Bondok mögötti háttérirodának, amely egyben kém kiképző központ is volt. A háború véget értét követően szinte érintetlenül sikerült megőrizni, sok fényképpel, korabeli kémeszközökkel és történetekkel emberközelibbé tenni. 

A kastélykert meg csak egyszerűen szép, tipikus angol, viktoriánus tájrendezett kert, rózsahegyekkel, romantikus zugokkal és lugasokkal.

 

A shopról viszont valószínűleg ódákat tudnánk zengeni. Egy csomó autós újság, könyv, STIGes és nem STIGes Top Gear emléktárgyak, történelmi könyvek és játékok, vintage lakberendezési cuccok, helyi készítésű kozmetikumok és élelmiszerek... Még hosszan sorolhatnám. De ami a lényeg: érdemes rá tartogatni egy kis költőpénzt. Mi is pár pólóval és egy  könyvvel gazdagabban jöttünk ki: egy, a Top Gear házigazdáinak utánozhatatlan stílusában írt Nagy Britannia útikalauzzal.

Aki teheti, annak érdemes egy hosszabb kirándulást tervezni a környékre: New Forest az egyik legszebb erdős nemzeti parkja Angliának.

Belépőjegy: Négyfős családnak online, legalább 1 nappal látogatás előtt megvéve 49 font a jegy, egyébként meg 64 - a 15 fontos különbségből megvan a helyi kávézóban a reggeli.

Étel/ital: piknikezni is lehet, de nagyon jó és egyáltalán nem drága a kávézó és az étterem is

Mellékhelyiségek: rendezett, megfelelő számú

Shop: itt muszáj vásárolni!

Parkolás: hatalmas ingyenes parkolója van, de nagyobb eseményes hétvégén azért az 1000 autós parkoló is meg tud telni. Érdemes ilyenkor korábban érkezni. Beaulieu 10-kor nyit de az angolok 11 előtt nemigen mennek sehova hétvégén.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekekkelangliaban.blog.hu/api/trackback/id/tr3014071089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása