Kirándulások Angliában

"A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el." Szt. Ágoston

Esőerdő Angliában?

2018. május 25. 22:36 - Ágoston K

Cornwall déli részén rengeteg látnivaló van a Land's End-en kívül is.

Itt van például a romantikusok körében nagy ismertségnek örvendő Mont St Michel angol megfelelője, pont a csatorna túloldalán, légvonalban kevesebb mint 250 mérföldre, - St. Michaels's Mount.

p1140311.JPG


Ezt a romantikus, középkori várat és a hozzá tartozó falut egy angol kollégám ajánlotta, amikor cornwalli terveimről beszélgettünk. Penzance-tól 3 mérföldre, a partttal szemben, a tengerben található, apály idején gyalog is megközelíthető. Ma is lakják, nem igazi múzeum, inkább egy nagyon is élő, közösségi lakhely. Emiatt szombatonként általában nem is látogatható, hogy az ottlakók is élvezhessék kicsit a szigetüket.

p1140326.JPG


St Michael's Mount Marazion-ból komppal, illetve apály idején gyalog is megközelíthető a földnyelven. Sajnos, mire odaértünk, a kompforgalmat teljesen leállították, mert hatalmas hullámok csapdosták a partot, és meglehetősen erős szél fújt. A várral szemben lévő fizetős National Trust parkolóban meg lehetett még állni, de aki csak a kompra jött volna, az vissza is fordult. Sajnos, épp az évszázad vihara tartott Dél-Anglia felé, így nem voltak túl jók a kilátásaink, bár az utakat még nem zárták le.

St Michael's Mount National Trust birtok. Érdemes a honlapjukat a tervezett kirándulás előtt ellenőrizni, hogy ne érjen meglepetés a nyitvatartás és a kompok közlekedése terén.

Úgy döntöttünk, hogy ha már itt vagyunk, sétálunk egyet a tengerparton. Nagyon hideg szél fújt, de hősiesen küzdöttünk az elemekkel. A parkolóban egyre többen lettek, és a rádióban hallott figyelmeztetés ellenére fürdeni (!) meg szörfözni mentek a jéghideg tengerbe. Ha egy angolt megállítana egy kis szél meg eső, sose hódították volna meg a brit gyarmatokat.

p1140305.JPG

Mi is közelebb bátorkodtunk, és dobáltuk a kavicsokat a vízbe. Szép idő esetén nagyon klassz lehet ez a tengerparti sétány. 

A vizes cipők és zoknik cseréje közben, némi tanakodás után, úgy döntöttünk, hogy akkor legyen a B terv, és menjünk az Eden Project-be.

James Bond rajongók lévén, nem csak az itt látható, egyedülálló növény-és állatvilág vonzott bennünket, hanem az is, hogy saját szemünkkel is lássuk a 2002-es Die Another Day helyszínét.

Az ötlet maga fantasztikus. Pár természet-megszállott, egy 160 éven keresztül használt, majd elhagyott agyagbányából földi paradicsomot varázsolt. 10 éven keresztül regeneráltak és építkeztek, de meglett az eredménye. 2 hatalmas biom közül az egyikben a világ legnagyobb zárt-terű esőerdője találató, a másikban pedig egy mediterrán élettér. A biomokon kívül is fantasztikus és ritka növények láthatók - közérthető és érdekes feliratokkal. 

A parkolóban még nem is, de a látogatóközponton áthaladva már teljesen szürreális látvány tárult a szemünk elé. A biomok, mint hatalmas szappanbuborékok ültek a völgyben, a volt bányában.

p1140331.JPG


A legizgalmasabb rész talán, és nem csak James Bond miatt, az esőerdős biom volt. Több mint 25 méter magas belülről, egy hőlégballon simán belefér - és bent is van, azt használják a szerelők közlekedési eszköznek.

p1140357.JPG


A legmagasabb fájuk 19 méter magas, kevésbé meleg napokon a biomon belül található lombkorona-szinten lévő kilátóra is fel lehet mászni, és farkas szemet nézni vele. Mivel a páratartalom és a hőmérséklet is nagyon magas, ezért kizárólag fitteknek ajánlják. De nem kell megijedni, mi is legyűrtük különösebb megerőltetés nélkül. És a kilátás páratlan.

p1140369.JPG

A kihívást inkább a lépcső kilengése okozta. Mivel a tetőről lóg le a lépcső is, meg a kilátó is, ezért ha megy valaki rajta, reng. Ami 20 méter magasan a levegőben lógva - hááát, érdekes érzés.

Igazi kakaóbab- és banánfa, kávé, cukornád és vanília ültetvény is látható benne - egyszerűen fantasztikus. 

Kései ebédünket a mediterrán biomban levő viszonylag nagy olasz étteremben költöttük el, de több más lehetőség közül is lehet választani, ha valaki valami ennél is egyszerűbbre, gyorsabbra vágyna.

A látogatóközpontban már nem az élő növények vitték a show-t, hanem mindenféle ismeretterjesztő, tudományos, természetvédő feladatok, játékok. Egy tematikus Csodák Palotája - a gyerekek imádták.

Az Eden Project-be egy családi belépő 64 font (ez online ár, helyben drágább), de a látogatást követően éves bérletté alakítható.

 

Tömeg: relatíve sokan szoktak lenni, iskolai napokon kiránduló osztályokra, hétvégén meg családokra kell számítani, de nem veszélyes.

Mellékhelyiségek: itt se csalódtunk, már a parkolóban volt rendes, gyerekkel is használható WC 

Étel / Ital: többféle árfekvésű lehetőség van a biomok területén és a látogatóközpontban is. Nagy valószínűséggel az itt fogyasztott étel itt is termelődött, például a saját kávéjukat lehet inni és vásárolni is.

Shop: szép nagy, természethez, terészetvédelemhez kapcsolódó, vagy itt termelt dolgok kaphatók

Parkolás: ingyenes, kutyával érkezőknek kifejezetten árnyékos helyek lettek kialakítva.

 

Összességében, eredetisége, kivitelezése miatt: 10/10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekekkelangliaban.blog.hu/api/trackback/id/tr2514003306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása