Kirándulások Angliában

"A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el." Szt. Ágoston

Birodalmi háborúk: HMS Belfast

2019. május 25. 12:32 - Ágoston K

dsc_0232.JPG

A Belfast cirkáló 75 évvel ezelőtt a normandiai partraszállás vezető hajója volt, ma az Imperial War Museums csoport tagja, az európai D-Day flotta egyetlen túlélője. English Heritage kártyánkra 50% kedvezményt adtak a belépti díjból, így nagyon jutányos áron juthattunk be, de az IWM bérlet is értelmes vásár lett volna.

A Tower Bridge déli lábánál horgonyoz, a parton van a látogatóközpont, benne a shop és egy jópofa kávézó, a Temzére néző tetőterasszal. A kávézó elé színes párnákat dobtak a lépcsőkre. Egy csomóan megpihentek itt, akár vettek valamit a kávézóból, akár nem - de senkit sem zavartak el, vagy néztek volna rá csúnyán. Számunkra is hívogató volt a színes párnasereg, de inkább a látogatás végére terveztük a kiülést, napozást.

A látogatóközpontban lehetett további költség nélkül audio guide-ot kérni, ezt mindannyiónknak kértünk, aztán belevágtunk az ismerkedésbe.

A cirkáló szinte teljes egésze látogatható, mindenhol képes leírások segítik az eligazodást. Volt pár hely, amit üvegfal mögött lehetett csak megtekinteni, de a legtöbb helyiségbe be lehetett sétálni. A viaszfigurákkal, részletesen bemutatott/kidolgozott berendezési tárgyakkal pedig teljesen plasztikussá tették a cirkáló rendes üzemmódban történő használatát. A műtőben műtöttek, a fogorvosnál fogat húztak, a konyhában főztek, még a fazékba is bele lehetett kukkantani.

Mivel gyönyörű idő volt, ezért minden fedélzetére ki lehetett menni, ez esőben, szélben, csúszós időben azért változhat. 

A hajón jópár ágyút megtartottak. Érdekesség, hogy a cirkáló központi helyzete miatt, a hajón levő ágyúk - ha működnének - gyakorlatilag London egész területét lefednék: bármit el lehetne velük találni Greater Londonban (London és külvárosai). A másik, ami nagyon tetszett, hogy egy csomó interaktív dolog-játék is van a hajón. A gyerekek a hajó megtekintése után még egyszer visszamentek a kedvenc helyükre: az irányítószobában levő játékasztalokhoz, ahol az érintőképernyők segítségével kellett a mentőhajó-flottát a mentés helyszínére irányítani.

Miután itt végeztünk, elindultunk a Temze déli partján a London Eye felé. Nagyon szép a parti sétány, szép időben csurig tele emberekkel. A South Bank-en tényleg minden van, a Globe színháztól a Tate múzeumon át az ITV székházig és a bubifújó emberekig. Mókás, színes forgatag. Ottjártunkkor épp könyvvásár volt a Nemzeti Színház előtt, mi is vettünk egy Skóciáról szóló útikönyvet - jól jöhet az még.


Gyalog, sétatempóban kb 3/4 órára van az HMS Belfasttól a London Eye. Ez utóbbinál mindig óriási sorok kígyóznak, és ezúttal nekünk még jegyünk sem volt. Egy rövid családi kupaktanácsot követően, mivel épp 25% kedvezményt adtak az éves Merlin Passokra, amivel a London Eye is látogatható, megvásároltuk a családi Merlin Pass csomagot. 

Mélyen a kamerákba néztünk és negyedóra múlva, 4 fényképes bérlettel a kezünkben álltunk be a London Eye-ra való felszállásra várakozó sorba. Bár nagyon hosszúnak tűnt a sor, igazából negyedóra alatt sorra kerültünk - egész tempósan haladt, és a kapszulák is sok embert nyeltek el egyszerre.

A kilátás fentről egyszerűen csodálatos - ha épp jó idő van. Szerencsénk volt, és minden kiválóan látszott, de ködben, vagy csak egyszerűen párásabb időben biztos nem sok minden látszik - egyszerűen túl magasan, túl távol vannak a kapszulák mindentől. Kis érintőképernyők segítségével lehetett belőni, hogy éppen mit is láthatunk - ezt a gyerekek nagyon élvezték.

dsc_0029_1.JPG

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekekkelangliaban.blog.hu/api/trackback/id/tr3014860650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2019.05.26. 19:48:12

45 perc alatt akkor érsz el a London Eye-ig a HMS Belfasttól - ha rohansz! Rengeteg látnivaló van ezen a szakaszon. Vétek kihagyni. A rohangászásról írni, mint cél - vétek. ..

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2019.05.26. 19:49:36

Ja igen. a legfontosabb. A címnek semmi köze az íráshoz. Mondjuk akkor nem is tudtál volna ennyi olvasót csőbe húzni...

Watchdog 2019.05.26. 20:19:03

"Érdekesség, hogy a cirkáló központi helyzete miatt, a hajón levő ágyúk - ha működnének - gyakorlatilag London egész területét lefednék: bármit el lehetne velük találni..."

... én is szoktam ilyen szemmel méregetni a Lajta monitor kartácságyúit, de reménytelenek... :-)))

Ágoston K 2019.05.26. 20:25:18

@Hungarian Geographic: Az HMS Belfast az Imperial War Museum csoport tagja. Mivel mindegyiket családilag végiglátogattuk, ezért a "Birodalmi Háborúk: ..." címet kapták az eddig megírtak. Ezután is ezt tervezem. Ez alapvetően egy utazás blog, nem hadászati vagy hadtörténeti, bár kétségtelen, hogy - érdeklődési körünk miatt - felülreprezentáltak itt a hadtörténelem miatt érdekes célpontok. Sajnálom, ha becsapva érzed magad.

FYI - A South Bank "végigrohanása" még ugyanaznap történt, kb ennyi fért bele abba az egy napba - gondoltam másnak is infó lehet. Turistaként sokszor előfordul, hogy az ember csak végigsétálni tud egy érdekesebb városrészt. Mindenesetre két, relatíve kis gyerekkel rohanásnak nem nevezném, amit véghezvittünk. A padon ülős, hotdog-evős részt semmiképp.

Ágoston K 2019.05.26. 20:29:15

@Watchdog: szegény Lajta:-) én olyan szemmel szoktam méregetni, hogy mennyire klassz múzeumhajót lehetne belőle csinálni szerény mérete ellenére is. Tavalyelőtt voltunk rajta, de lehet, hogy idén is elviszünk pár gyanútlan rokont, hátha változott valamit a helyzet.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2019.05.26. 21:12:10

@Ágoston K: Nyugi! Nem akarom leharapni a fejed. Csak azon értetlenkedek, hogy ha már egy remek clickbait címet adtál az írásodnak, akkor miért nem szántál plusz félórát arra, hogy a címmel egyező tartalommal töltöd meg az anyagod. 5-10 extra mondatról beszélek. Nem többről. A nehezét (címadás) megcsináltad, utána meg csak firkáltál egyet, gyorsan. Lesz 15-17.000 olvasód, és a 95%-a átverve fogja magát érezni. Az a félóra, és 5-10 mondat hozott volna minimum 500 kedvelőt a facebook oldaladra... - mindenki boldog. Kitőrhettél volna. Érdemi visszajelzést kaphattál volna - erre meg rúgtál egy öngólt. Ilyen apróságról beszélek, mint hogy az ágyúk pontosan a Scratchwood-i autópálya pihenőt célozzák meg, meg ilyenek...

RHalacska 2019.05.26. 21:51:56

Ha jól emlékszem, bár régen volt, a London Pass-sal ingyen néztük meg priority lane használatával.

Ágoston K 2019.05.27. 04:26:37

@Pierr Kardán: helyesen Bofors, javítottam. Egyébként légvédelmi ágyú

Ágoston K 2019.05.27. 04:52:17

@RHalacska: Ha csak Londonban vagy annak közvetlen környékén turistáskodik az ember, a London Pass is lehet jó választás (vagy a London Explorer Pass). Viszont ha tematikusabb az érdeklődés, akkor a múzeum/látványosság csoportok bérleteit érdemesebb szerintem keresni. Akár egy évre is szólhat a megváltott bérlet (nem csak max 10 napra), és nem nyomják fel az árát olyan drága helyszínek, amiket nem szándékozunk meglátogatni.

a szürkebarát ötven árnyalata 2019.05.27. 15:42:19

@Ágoston K: @Pierr Kardán: A Bofors igazából egy svéd fegyvergyár, aminek egyik híres korabeli terméke a képen látható 25 mm-es (ha jól látom) légvédelmi gépágyú.