Kirándulások Angliában

"A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el." Szt. Ágoston

Adventi programok Angliában

2018. november 18. 22:24 - Ágoston K

Adventi hétvégékről vagy a téli szünetről elsősorban a téli sportok és a karácsonyi vásárok jutnak az ember eszébe. Anglia nem kimondottan a síelők mekkája, és a karácsonyi vásár műfajában is vannak sokkal jobbak nála.

Karácsonyi családi programokban viszont verhetetlenek szerintem.

20141128_153445.jpg

Majdnem minden vidámpark, állatkert, múzeum nyitva tart karácsonykor is, esetleg december 26-a, Boxing Day, kivételével. És megnyitnak olyan fantasztikus látványosságok is, amik egyébként csak erre az időszakra készülnek egész évben, mint például a Lapland UK.

Hyde Park

A londoni karácsonyok elmaradhatatlan programja a Hyde Parkban található Téli Csodavilág - a Winter Wonderland. Idén november 22-én nyitja kapuit, és csak jövőre, január 6-án, zár.

Több utcás vidámpark, bár, büfé és egyéb látványosság, érdekesség, karácsonyi vásár - nehéz meghatározni, hogy mi is valójában. Valószínűleg leginkább egy szép nagy búcsúhoz hasonlít. (Vagy papucs orrán pamutbojt, esetleg szobafestő pemzli...)

A park maga, és így a Winter Wonderland is ingyenes. Egyes látványosságoknál a belépésért viszont fizetni kell, mint pl. a cirkusz, a Magical Ice Kingdom vagy az óriáskerék. Ezek a jegyek előre megválthatóak, és online olcsóbbak. Egyébként pedig token-eket lehet váltani számolatlanul: egy token egy font. Tokenekkel működnek a játékok, a hullámvasutak és egyéb 'vurstli' attrakciók. A bejáratnál van jegyiroda, de mivel minden belépős látványosságra időpontos jegyet adnak, érdemes előre megvenni a belépőket és összehangolni az időpontokat. Kesztyű, sapka, sál létszükséglet, a kalóriaszámlálót viszont érdemes otthon hagyni!

Mi is így tettünk, és két egymást követő évben is ellátogattunk a Hyde Parkba, de a Magical Ice Kingdomra meg az óriáskerékre előre megváltottuk a jegyünket. 

Mikor a parkba értünk, egyszerűen vettünk magunknak egy kis vacsit (Tea-t, ahogy az angol mondja), és a fish & chips után bementünk a jég birodalmába. Ahol aztán nagyon, de nagyon hideg volt. 

Képzeljünk el egy szép nagy raktárszerű épületet, amit -5 és -10 fok közé hűtenek, és hóból meg jégből bámulatosabbnál bámulatosabb szobrokat, építményeket készítenek. Aztán mindenféle színes fényekkel megvilágítják. Egyszerűen lenyűgöző: a részletgazdagság, az ötletek, minden... A trollok, boszorkányok, varázslók világa volt a téma - és a gyerekek egyik szobortól a másikig rohangáltak lelkesen,'ezt nézd', 'azt nézd'.

Volt egy jégbörtön jégkalodával és jéghóhérral, meg jégpriccsel. Jégtéglákból egy nagy várat építettek, amiről jégcsúszdán lehet lecsúszni,'és volt egy jégbár is. Úgy láttam, inkább a meleg italok fogytak, és nem a jég dupla whiskey-vel, bár ez utóbbi sokkal stílusosabb lett volna. 

A jégbirodalom után érdemes kipróbálni a Cadbury standokon a full extrás forró csokit: tejszínhab, csokirúd, minden, ami kell. 

Szerencsére, kellemesen felmelegedtünk mire sorra kerültünk az óriáskeréknél. Nem olyan hatalmas, mint a London Eye, de azért elég magas ez a kerék is. Szépen be lehetett látni róla a Winter Wonderland-et és a karácsonyi díszkivilágításban pompázó várost. Nagy élmény volt. Kicsit még sétálgattunk az utcákon mielőtt hazaindultunk: találtunk magyar marcipánost és kürtöskalácsost is.

Hazafelé menet a szavazáson mindkét évben egyöntetűen a jégbirodalom mesés világa nyert, mindegyikőnknek nagyon tetszett. 


Longleat 

Warminsterben, a lutoni reptértől kb 2 órányi vezetésre található a Longleat szafari park. Mint annyi minden más angol állatkert vagy helyi látványosság, ez is egy arisztokrata család lakhelye: Bath őrgrófjának, a Thynne családnak a kastélya és birtoka köré lett kialakítva.

Az őrgróffal ottjárttunkkor nem sikerült találkozni, de Longleatnek köszönhetően fantasztikus adventi élményben volt részünk. 

Minden évben a karácsonyi készülődés részeként hatalmas kínai papírmasé lámpásokat hoznak a parkba, és a kastélyt is karácsonyi díszbe öltöztetik.

Volt ugyan egy kis karácsonyi vásár rész is, de minimális. A kínai lámpások viszont felejthetetlenek: háromszintes pagoda, életnagyságú pandamacik bambuszerdővel, hatalmas kínai sárkány,...

 

Gulliver's Land 

Gulliver's Land egy kisebb méretű vidámpark Milton Keynes mellett. Lutontól csak félóra autóval, de külföldi turisták ritkán indulnak ebbe az irányba leszállás után. Így aztán a szállodában is meg a parkban is jobbára csak echte angol családokkal sikerült összefutni, és a vidámparki Mikulás is kellően ledöbbent, hogy Magyarországról utaztunk ide találkozni vele.

20151128_095305.jpg

Kellemes, nyirkos angol tél lévén, a hullámvasutak közül szinte semmit sem indítottak el, de a körhinták és még pár kisebb, kisiklás-biztos látványosság működött. Ahogy Télapó barlangja is. A belépőjegy megvásárlásakor kiegészítésképpen egy közös reggelire is befizettünk a Mikulással. Nem kell nagy dologra gondolni: az egyik, a vidámpark területén levő étteremben "full English breakfast"-et adtak, ahol a Télapó is megjelent és minden asztalhoz odaült egy picit beszélgetni. Még a 10 évesnek is élmény volt, nemhogy a kisebbeknek.

Működött egy hóágyú is az egyik utcasarkon, berendeztek egy téli mesevilágot is az egyik épületben, illetve volt egy Mikulásos, manós színdarab a színház épületében és egy téli kisegeres előadás a főutcán.

Ami a legjobban bejött a gyerekeknek, hogy a Mikulással való találkozást követően ellátogathattunk a Mikulás boltjába, ahonnan a manók az ajándékokat válogatják, és minden gyerek választhatott magának valamit ajándékba. Így lettünk mi egy rózsaszín mini power bank tulajdonosa. Én meg nem győztem csodálkozni, hogy  egyrész milyen modern a Télapó, másrészt meg még egy tízévest is teljesen el bírt varázsolni ("hú, de kúúúúl ez a Télapó!").

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekekkelangliaban.blog.hu/api/trackback/id/tr7214335157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása